Σταφίδα σταφύλια στο σπίτι

Σταφίδα φτιαγμένη από σταφύλια, μαγειρεμένα στο σπιτικόσυνθήκες που αποδεικνύονται νόστιμα, γλυκά και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα μούρα για το μαγείρεμα των μη ζαχαρωμένων πιάτων, καθώς και για τα ψήσιμο και τα επιδόρπια.

Πώς να στεγνώσει τα σταφύλια στις σταφίδες;

Ένα από τα πιο απλά και πιο κοινάείναι μια μέθοδος στεγνώματος σταφυλιών, στην οποία τα μούρα τοποθετούνται στον ήλιο. Τα ξεσκονισμένα σταφύλια ταξινομούνται πριν και απομακρύνονται σάπια ή κατεστραμμένα μούρα. Στη συνέχεια, τα μούρα εκτίθενται σε χαρτί ή σε πλέγμα, τοποθετούνται στον ήλιο και αφήνονται να στεγνώσουν τελείως, γυρίζοντας τα σταφύλια μία φορά κάθε τρεις ημέρες.

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη τόσο για την παρασκευή σταφίδων από λευκά σταφύλια όσο και για σταφίδες από σκούρα μούρα.

Κατά μέσο όρο, η ξήρανση στον ήλιο διαρκεί περίπου ένα μήνα,αλλά μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία μειώνοντας τα μούρα σε σόδα πριν την ξήρανση. Τα λεπτά σταφύλια πρέπει να διατηρούνται σε ένα όχι πολύ ισχυρό διάλυμα σόδας (1/2 κουταλάκι σόδας ανά λιρέτα νερού), για παχύρρευστο, η συγκέντρωση είναι υψηλότερη (1 κουταλιά της σούπας ανά λίτρο). Ως αποτέλεσμα της λεύκανσης στο διάλυμα σόδας στην επιφάνεια των μούρων, η επίστρωση κηρού, η οποία εμποδίζει την απελευθέρωση υγρασίας, καταστρέφεται και σχηματίζονται μικροκροκόνες.

Πώς παράγονται σταφίδες από σταφύλια;

Ο καλύτερος τρόπος να στεγνώσει τα σταφύλια για τις σταφίδες είναι αυτός στον οποίο τα μούρα δεν εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως, έτσι ώστε να παραμείνει το χρώμα και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Αφού τακτοποιήσαμε ολόκληρα, όχι φθαρμένα μούρα σε ένα πλέγμαή ένα πλέγμα, τα σταφύλια αφήνονται να στεγνώσουν κάτω από ένα θόλο ή σε ένα καλά αεριζόμενο, ξηρό δωμάτιο. Μετά από περίπου 20-30 ημέρες οι σταφίδες θα είναι έτοιμες. Κατά τη διάρκεια της ξήρανσης, μην ξεχάσετε να μετατρέψετε τα μούρα σε ομοιόμορφη ξήρανση.

Παρασκευή σταφίδας από σταφύλια στο σπίτι

Σε συνθήκες διαμερίσματος σε συννεφιασμένους καιρούς, σταφύλιαείναι βολικό να στεγνώσει στο φούρνο. Ως αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου ξήρανσης, δεν διατηρούνται τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά η διαδικασία απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο.

Πριν από την παραγωγή σταφίδας από σταφύλια,τα φύλλα ψησίματος καλύπτονται με περγαμηνή. Τα μούρα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στους δίσκους ψησίματος και τοποθετούνται σε προθερμασμένο φούρνο στους 90 βαθμούς, ο καλύτερος τρόπος είναι να ανοίξετε την πόρτα για να εξατμιστεί η υγρασία. Μετά τη ρυτίδα των σταφυλιών, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 70 βαθμούς και συνεχίστε να στεγνώνετε μέχρι να είστε έτοιμοι. Μέσα σε αυτή τη μέθοδο, η ξήρανση δεν θα υπερβαίνει τις 30 ώρες.