συστηματική αγγειίτιδα

Συστηματική αγγειίτιδα - μια ομάδα ασθενειών, η βάση της οποίας είναιφλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Σε αυτή την περίπτωση, τα ειδικά συμπτώματα εκδηλώνονται ανάλογα με τη φύση της ασθένειας και τον τύπο ροής αίματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι νόσων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμφάνιση της νόσου σχετίζεται με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούνται από τη μόλυνση. Η ασθένεια επηρεάζει όλα τα στρώματα των τοιχωμάτων των αγγείων.

Ταξινόμηση συστηματικής αγγειίτιδας

Η ασθένεια έχει διάφορους κύριους τύπους:

 1. Η οζώδης περιαυρίτιδα είναι μερική αλλοίωση των αγγείων μεσαίου και μικρού μεγέθους.
 2. Η χρονική αρτηρίτιδα είναι η φλεγμονή μεγάλων αρτηριών, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο κεφάλι.
 3. Η κοκκιωμάτωση του Wegener. Αυτός ο τύπος ασθένειας επηρεάζει τις οδούς του αίματος του άνω μέρους του αναπνευστικού συστήματος. Μετά από ένα διάστημα με αυτή τη μορφή συστηματικής αγγειίτιδας, τα νεφρά των νεφρών αρχίζουν να βλάπτουν.
 4. Η νόσος του Takayasu. Είναι επίσης γνωστή ως "μη ειδική αορτοστεροειδίτιδα". Υπάρχει φλεγμονή της αορτής και των μεγαλύτερων αρτηριών.
 5. Η εξουδετέρωση της θρομβογγανίτιδας είναι η ήττα των φλεβών και των μυϊκών αρτηριών.
 6. Σύνδρομο Behcet. Αυτό το είδος της νόσου εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα: φλεγμονή των γεννητικών οργάνων και τα μάτια, στοματίτιδα.

Συμπτώματα και θεραπεία συστηματικής αγγειίτιδας

Η ανάπτυξη της νόσου συνήθως συνοδεύεται από διαφορετικά συμπτώματα:

 • δύσπνοια, βήχας, επώδυνη ασφυξία,
 • οίδημα των νεφρών, υψηλή αρτηριακή πίεση,
 • εξανθήματα και πληγές στο δέρμα, αλλαγή στο χρώμα των δακτύλων σε λευκό και μπλε, γάγγραινα.
 • πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς.
 • ερυθρότητα των ματιών, μερική ή πλήρη απώλεια όρασης,
 • απαλλαγή από τη μύτη και τα αυτιά.
 • κεφαλαλγία, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • κοιλιακό άλγος, διάρροια.
 • προβλήματα με την καρδιά.

Η θεραπεία της συστημικής αγγειίτιδας εξαρτάται άμεσα απόείδος ασθένειας. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να δείτε έναν ειδικό που θα συνταγογραφήσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ακτινογραφίες στήθους και άλλες διαγνωστικές διαδικασίες για να ταξινομήσει με ακρίβεια την ασθένεια.

Πιο συχνά για θεραπεία που χρησιμοποιείταιαντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και ανοσοκατασταλτικά - φάρμακα που καταστέλλουν το έργο του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, μετά την καθιέρωση ακριβούς διάγνωσης, εμπλέκονται ειδικοί του κατάλληλου προφίλ.

Όταν προκύπτουν επιπλοκές, η θεραπεία συχνά απαιτείται να συντονίζεται με θεραπευτή, νευροπαθολόγο, χειρουργό, οφθαλμίατρο και άλλους γιατρούς. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ενιαία προσέγγιση στη θεραπεία της πάθησης.