τι είναι ο σεξισμός

Στον σύγχρονο κόσμο με τον ρυθμό ζωής του και ανήσυχοοικονομική κατάσταση, όλο και περισσότερες γυναίκες επιδιώκουν την ισότητα με τους άνδρες σε όλα τα πάντα. Από αυτή την άποψη, οι οικογενειακές αξίες περνούν μερικές φορές στο παρασκήνιο. Αυτή η τάση μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για την εκδήλωση της ιδεολογίας της ισότητας. Τότε τίθεται το ερώτημα - τι είναι το σεξισμό.

Τι σημαίνει σεξισμός;

Ο σεξισμός είναι μια έννοια που δηλώνει μια έντονηδιάκριση λόγω φύλου. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι είναι σεξιστής. Αυτό είναι ένα άτομο που υποστηρίζει τις ιδέες του σεξισμού. Αυτοί οι όροι μπορούν να αναφέρονται σε οποιοδήποτε φύλο, αλλά πιο συχνά εκφράζονται σε διακρίσεις κατά των γυναικών. Παρά την έντονη δημοκρατία, αυτή η ιδεολογία είναι ευρέως διαδεδομένη στην οικονομία και την πολιτική, στην εκπαίδευση, στην ιατρική, στην επίλυση θρησκευτικών ζητημάτων, στη δουλειά ενός κοινωνικού κελιού όπως η οικογένεια.

Σημάδια του σεξισμού

Αυτή η έννοια σχετίζεται τόσο στενά με τη ζωήκοινωνία, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς δραστηριότητας. Κατά κανόνα, το ανδρικό φύλο έχει μεγάλο υλικό πλούτο, πολιτική εξουσία, κοινωνική θέση. Ένας άνδρας θεωρείται επικεφαλής μιας οικογένειας, ενώ σε μια γυναίκα δίνεται το ρόλο μιας νοικοκυράς και ενός φροντιστή παιδιών. Ιστορικά συνέβη, ίσως υπάρχει λογική σε αυτό, αλλά υπάρχουν παραδείγματα όπου το δικαιότερο φύλο θα μπορούσε να πετάξει επιχειρήσεις στο διάστημα με ένα ισχυρό, να διεξάγει επιχειρήσεις και να υπερηφανεύεται για τα αθλητικά επιτεύγματα.

Υπάρχουν μερικά σημάδια εκδήλωσης του σεξισμού, τα οποία μερικές φορές μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, για παράδειγμα:

 • Συζητώντας θέματα όπως ο γάμος, η οικογένεια, η προσωπική ζωή.
 • ακατάλληλα, μερικές φορές ακόμη και υπερβολικά ευαίσθητα αστεία.
 • την αποδοχή στη διαχείριση μιας υπόθεσης, καθώς και την επίλυση πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων ·
 • αυστηρό φόρεμα;
 • καταπίεση των δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας ·
 • εμπόδιο στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας ·
 • συγκράτηση των μισθών.

θηλυκό σεξισμό

Οι αιτίες του σεξισμού

Κατά κανόνα, οι σεξιστικές πηγές ενσωματώνονται στην κοινωνική κοινωνία, τους κανόνες και τις παραδόσεις της. Το κοινό συνηθίζει στο γεγονός ότι οι γυναίκες:

 • να κατέχουν θέσεις με μειωμένο μισθό ·
 • περισσότερος χρόνος αφιερώνεται στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών.
 • τη διεξαγωγή ενός νοικοκυριού.
 • λιγότερος χρόνος αφιερώνεται στα πολιτικά προβλήματα.
 • είναι ψυχολογικά λιγότερο σταθεροί.

Τα στερεότυπα που εξετάζονται μπορεί να είναιοι λόγοι για την έντονη διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου, αν και υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου οι γυναίκες από πολλές απόψεις παρακάμπτουν τους άνδρες σε διάφορες σφαίρες της ζωής ή προχωρούν με τους εκπροσώπους του ισχυρότερου φύλου και δεν τους αποδίδουν σε εγχώρια, εργασιακά, πολιτικά, νομικά και οικονομικά θέματα.

Τύποι σεξισμού

Συχνά ψυχολόγοι διακρίνουν δύο μορφές μιας τέτοιας ιδεολογίας:

 1. Ανοιχτό και εχθρικό, όταν εκπρόσωποι του ανδρικού σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να ταπεινώσουν μια γυναίκα δημοσίως.
 2. Καλοπροαίρετοι - οι άντρες αντιμετωπίζουν τα κορίτσια θετικά, αλλά παράλληλα τα θεωρούν αβοήθητα και ανυπεράσπιστα.

Ο ανδρικός σεξισμός μπορεί να εκδηλωθεί σε διαφορετική σχέση με το αντίθετο φύλο, για παράδειγμα:

 1. Εχθρός.
 2. Ταπεινωτικό ή προσβλητικό.
 3. Μείωση της αξιοπρέπειας και των ευκαιριών ανάπτυξης.
 4. Ενεργοποίηση.

Η επιλογή αυτής ή αυτής της τακτικής εξαρτάται βασικάαπό τη σφαίρα δραστηριότητας, τη σχέση των εταίρων ο ένας στον άλλο, τα περαιτέρω σχέδια, τις απόψεις της κοινωνίας, τους κοινωνικούς κανόνες ή τις θρησκευτικές και οικογενειακές παραδόσεις. Μεταξύ των κοινών τύπων σεξισμού, μερικές φορές διακρίνονται τα εξής:

 • στην εργασία.
 • στην οικογένεια.
 • στη διαδικασία εκμάθησης ·
 • στην εταιρεία φίλων.

τι σημαίνει σεξισμός

Ο σεξισμός και ο φεμινισμός

Ο φεμινισμός είναι μια ιδεολογία της ισότηταςτα δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών σε διάφορους τομείς της ζωής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για την πολιτική, την οικονομία, την εκπαίδευση και την υγεία. Συχνά ο όρος αυτός συγκρίνεται με την έννοια του γυναικείου σεξισμού, κάτι που δεν είναι απολύτως αληθές. Ο φεμινισμός είναι η ιδέα της ισότητας των φύλων και ο σεξισμός στις γυναίκες είναι μια εκδήλωση διάκρισης κατά του ανδρικού φύλου.

Τον ηλικιακό και τον σεξισμό

Κατά κανόνα, ο σεξισμός είναι μια κοινή έννοια,μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Συχνά, μερικές από τις εκδηλώσεις της συγκρίνονται με τον ηλικιακό χαρακτήρα - την παραβίαση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, αλλά αν η πρώτη έννοια είναι πιο εκτεταμένη, αναφέρεται σε εκπροσώπους οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας, τότε στην επόμενη περίπτωση αναφέρεται στην πολύ μεγάλη ηλικία. Ο δεύτερος όρος σημαίνει όχι μόνο τη διάκριση των ανθρώπων της σεβαστής ηλικίας, αλλά και την ασέβεια της στάσης τους. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι ο ηλικιωτισμός θα είναι μια από τις εκδηλώσεις του σεξισμού.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον σεξισμό;

Πολλά μέλη του κοινού είναικατά του σεξισμού. Αυτό είναι δυνατό, επειδή οι άνθρωποι ζουν σε μια δημοκρατική κοινωνία, έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να ψηφίζουν και το φύλο δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων. Ένας τυπικός σεξιστής θα υπερασπιστεί την άποψή του - ένας άνθρωπος από την αρχαιότητα ήταν ένας εργαζόμενος, είναι ισχυρότερος και λιγότερο συναισθηματικός. Ένα ξεχωριστό μέρος καταλαμβάνεται από θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις, η εκδήλωση των οποίων μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με ορισμένα παγκόσμια πρότυπα. Στον αγώνα κατά του σεξισμού, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μέθοδοι:

 • παρατηρήσεις ·
 • συνομιλίες ·
 • για το εργασιακό περιβάλλον, συγκαλείται μερικές φορές μια συνεδρίαση.
 • Αναζητώντας βοήθεια από κοινωνικές οργανώσεις που ασχολούνται με τέτοια θέματα.
 • βοήθεια του ψυχολόγου.
 • την προσέλκυση των μέσων ενημέρωσης και των δικαστηρίων.

Εάν δείξετε τυχόν σημάδια σεξισμούμερικές φορές υπάρχουν αρκετές παρατηρήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται δοκιμή. Η ιδεολογία της διάκρισης λόγω φύλου δεν είναι νέα για το παρόν. Τι είναι ο σεξισμός, ο οποίος είναι γνωστός από τα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σαφής άποψη γι 'αυτό. Ο καθένας θα υπερασπιστεί την άποψή του. Ίσως θα πρέπει να βρείτε ένα μεσαίο έδαφος, επειδή υπάρχουν περιοχές στις οποίες ένας άνδρας και μια γυναίκα μπορούν να επιτύχουν την ίδια επιτυχία, αλλά υπάρχουν πράγματα που ένα από τα φύλα κάνει καλύτερα.